Sophie Scholl.

Att saker som förintelsen faktiskt hänt är väl tillräcklig anledning att skämmas över att vara människa. Jag ska inte säga att jag är kunnig och tillräckligt insatt i området - men jag är "intresserad" av det. Jag sätter mig gärna in i det och snappar upp en del.
Mina senaste fynd är 2 filmer som handlar just om nazistTyskland. Den första har jag precis kollat på, Sophie Scholl. En tjej i min ålder som "stred med ord", hon blev avrättad efter att ha delat ut flygblad med antinazistiska åsikter på universitetet i München. Är man, som mig, "intresserad", kan jag helt klart rekommendera den här filmen. Den är hemsk och man gråter floder, men scener förekom där jag hörde uttalanden som tog mig ännu ett steg närmre i att förstå hur Hitler kunde lura så många människor till massmord. Och ja, detta är en helt sann historia baserad på hittade dokument.

Jag tror det är viktigt att lära sig om såna här saker, förstå vad Hitler faktiskt lyckades med. För hur kom Hitler från början till makten? Han var en person otroligt skicklig på psykologi. Han visste exakt vilka kort som var rätt att spela, hur man manipulerade på riktigt. Det han sa sig vilja var att skydda Tyskland från kommunism och andra "hemskheter". Till slut hade han så mycket makt att folk inte såg hur fel det var. Och det är det man ser i filmer som Sophie Scholl. De ledande nationalsocialisterna blundar för sanningen. Påstår att judarna frivilligt tågade ut från städerna. Att de gjorde utvecklingsstörda barn en tjänst för de inte skulle överlevt i vilket fall..

Nu ska jag sätta på nästa film - Twin sisters. Två tvillingar, en gift med en SS-soldat och den andra med en jude.


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0